Tesla Roadster Sport

In 2016 komt Tesla Motors met twee nieuwe modellen. De eerste is een compacte SUV die tegen de BMW X3 gaat concurreren, de tweede een sportauto 'met de performance van een supercar, maar niet met de prijs van een supercar'. 

Tesla Motors, bouwer van elektrische auto's, moet groeien om winstgevend te worden. Daarom zal het bedrijf nog twee extra modellen bouwen op het huidige, derde platform. Het gaat om een compacte SUV en een sportauto. Dat vertelt Tesla-CEO Elon Musk tegen het Amerikaanse Wired magazine. 

Eerstgenoemde nieuwkomer komt in de showroom naast de grotere cross-over Model X, die in 2014 verschijnt. Musk gaf nog geen details maar zei wel dat het kleine model een concurrent wordt voor de BMW X3. De sportauto wordt de opvolger van de Tesla Roadster, het tussen 2008 en 2012 gebouwde model op basis van de Lotus Elise.

Toch wordt de nieuwe sportauto heel anders: hij krijgt 'supercar performance maar geen supercar prijs', aldus Musk. Het kan nog een hele toer worden om die prestaties voor elkaar te krijgen in een elektrische auto. Hoe groter de benodigde krachten, des te meer accupakketten nodig zullen zijn. Die zullen de auto op hun beurt weer zwaarder maken, wat de prestaties deels teniet doet. 

Tesla sedan

De twee nieuwkomers komen vlak na elkaar op de markt in 2016. Een jaar eerder verschijnt de nog naamloze sedan - hij gaat geen 'Model E' heten, zoals Musk eerder grapte. Deze sedan wordt een 'Model S op kleinere schaal', zegt de CEO, 'ongeveer 20 tot 25 procent kleiner'.

En met de bravour waarmee hij onlangs (als SpaceX-CEO) een raket naar het ruimtestation ISS stuurde: "De auto zal er fraai uitzien en beter presteren dan alles in dezelfde prijsklasse." Daarmee doelt hij op de concurrenten Mercedes-Benz C-Klasse, BMW 3 Serie en Audi A4. De Tesla sedan krijgt een prijs van circa 30.000 Amerikaanse dollar (omgerekend circa 22.850 euro, waar waarschijnlijk nog belastingen bijkomen). We kunnen niet wachten.