Stop de forenzentaks

Diverse belangenorganisaties hebben de handen ineen geslagen om de invoering van de zogenaamde forenzentaks tegen te houden. Een Kamermeerderheid in de nieuwe Tweede Kamer is tegen het belasten van woon-werkverkeer maar die moet dan wel in actie komen.

Hoewel een Kamermeerderheid tegen de invoering van de forenzentaks is, staat de belasting op de vergoeding van woon-werkverkeer ‘gewoon’ in het begrotingsakkoord voor 2013. Als er geen actie wordt ondernomen gaat de forenzentaks er komen. Nog even in het kort: vanaf 1 januari worden woon-werkritten als privé-kilometers aangemerkt, waardoor je voortaan belasting moet betalen over je reiskostenvergoeding. Bovendien moeten leaserijders met een auto buiten de bijtelling – bestuurders die nu dus geen privé-kilometers met hun leaseauto maken – straks bijtelling gaan betalen.

Diverse organisaties hebben de handen ineen geslagen, waaronder de ANWB, Bovag, Rai, NS, MKB Nederland en diverse vakbonden. Via een paginagrote advertentie in dagblad De Telegraaf maken ze duidelijk dat de invoering tegengehouden moet worden. Ze hebben ook een brief aan de informateurs geschreven om hun standpunt duidelijk te maken.

Er is haast geboden. Hoewel er weinig draagvlak is voor de regeling betekent het niet invoeren ervan dat er ergens anders op bezuinigd moet worden om het onstane gat in de begroting te dichten. En waar er dan precies op bezuinigd moet worden, daarover zijn ze in de Tweede Kamer niet zo eensgezind.