Met de Peugeot Onyx laat Peugeot op de autosalon van Parijs zien ‘dat ze er zijn’. Ondanks de tegenslagen op de Europese markt kijkt Peugeot vooruit. Wij kijken mee.

De Onyx is het beste antwoord dat Peugeot kan hebben op de negatieve berichten. Parijs is de thuisshow van het merk en daarom mag er flink uitgepakt worden. “De Onyx laat zien dat we er zijn. Deze auto laat zien dat we op dit moment bezig zijn met een modeloffensief”, aldus de PR-dame van het merk.

Hoe prachtig ook, de Onyx gaat niet in productie. Het is een pure designstudie. Wel een bijzondere, met materialen als koper en hergebruikt krantenpapier, dat verlijmd is en in het dashboard verwerkt. Met een Nederlands tintje, want het bedrijf dat dit materiaal heeft ontwikkeld heet Studio 5 en komt uit Nederland. De Onyx is een rijdend prototype dat een potentiële topsnelheid heeft van 400 km/u. Hybridetechniek met de V8-motor uit de vroegere Le Mans-auto zorgt voor de aandrijving.

Hoewel de Onyx de absolute blikvanger is op de stand heeft Peugeot veel meer nieuws. Zoals de gifgroene 2008 Concept, die eind 2013 op de markt komt als compacte cross-over. “Het design is klaar, alleen kleine elementen als spiegels en lampen worden nog aangepast”, zo vertelt de woordvoerster.

Dan is er nog de RCZ-R Concept, die samen met de vernieuwde RCZ de nodige aandacht trekt op de autosalon. De R heeft een 1.6 turbomotor met 260 pk. Met deze specificaties komt de auto ook op de markt maar wanneer is nog niet bekend. De nieuwe neus staat de RCZ in ieder geval goed. Laatste twee primeurs zijn de 208 GTi en de 208 XY. Vooral de GTi weet ‘in real life’ op visueel gebied te overtuigen als ‘hot hatch’.