Audi heeft een verrassing uit de hoge hoed getoverd op de autosalon van Parijs. De Crosslane Coupé is meer dan zomaar een voorbode voor de Q2.

We houden wel van verrassingen. Het meeste nieuws wordt voorafgaand aan de autoshow al aangekondigd maar Audi bewaart een primeur voor op de beursvloer. De Crosslane Concept is wat Audi noemt ‘een voorbode voor een toekomstige cross-over’. De Q2 dus, maar met zoveel woorden durft de PR-man van Audi de Crosslane Concept niet aan te kondigen.

Deze conceptcar is meer dan dat. Audi heeft een nieuwe designchef en die gaat een aantal dingen veranderen. Zo komen er onderscheidende grilles voor de A, Q en R-modellen. Omdat de Crosslane een Q-model wordt heeft die een ‘driedimensionale grille’, die ‘als het ware uit de auto komt’.

Het studiemodel is een driedeurs maar de Q2 wordt in eerste instantie een vijfdeursmodel. Of er ook een uitvoering met drie deuren komt? “Dat weet ik niet, Nederland is meer een ‘vijfdeursland’ maar dat geldt niet voor Duitsland. Het is dus niet ondenkbaar”, zo vertelt de woordvoerder. De Q2 komt niet voor 2014 op de markt dus we moeten nog even geduld hebben.

De techniek die erin zit gaan we wel al eerder toegepast zien, in de A1 e-tron. Het is een plug-in hybride aandrijflijn, met 1.5 TFSI-motor en twee elektromotoren. Met een vermogen van 177 pk en een CO2-uitstoot van 26 g/km zijn de specificaties in ieder geval veelbelovend.

Naast de Crosslane Concept treffen we bij Audi de A3 Sportback, de S3 en RS5 Cabrio als wereldprimeurs aan. We hebben ze uitgebreid voor je in beeld gebracht.