Hyundai-dealer

Het Nibud meldt vandaag dat vorig jaar 9 procent van de Nederlanders de auto heeft weggedaan als besparingsmaatregel. Bovag zegt die conclusies niet te kunnen plaatsen.

De crisis zou ervoor zorgen dat we in Nederland onze auto’s weg doen. De heilige koe opofferen als ultieme besparingsmaatregel. Uit onderzoek van Nibud blijkt dat vorig jaar 9 procent van de Nederlanders de auto heeft weggedaan om geld te besparen. Bovag heeft twijfels over het onderzoek, dat onder 1.800 respondenten werd uitgevoerd.

“De conclusies lijken niet te kloppen”, zegt Tom Huyskens, woordvoerder van Bovag.  “70 procent van de 1.800 respondenten zegt te hebben bezuinigd, dan kom je uit op 1.260 personen. 9 procent van hen zegt de auto van de hand te hebben gedaan, dan kom je uit op 113,4 personen. Dit laat zich vertalen naar 6,3 procent van het totaal aantal ondervraagden. Vertaal je die cijfers landelijk, dan zou het om 6,3 procent van de Nederlanders gaan. Als je ons wagenpark inschat op 8 miljoen auto's, dan betekent dit, dat er bijna een half miljoen auto's verdwenen zouden moeten zijn. Uit cijfers waarover wij beschikken, zoals die van RDW, kunnen wij dat niet opmaken.”

Huyskens doet er zelfs nog een schapje bovenop: "Het afgelopen jaar hebben we een toename gezien van het aantal privéauto's van zo'n 100.000 stuks. Het totale wagenpark is met 15.000 stuks afgenomen, wat vooral voor rekening komt van de toegenomen export."

Bovag vraagt zicht af waar de half miljoen auto’s uit het onderzoek van Nibud gebleven zijn. Huyskens: “Het enige dat wij kunnen bedenken is dat het Nibud verzuimd heeft te vragen aan degenen die hun auto hebben weggedaan of er ook een andere - lees: kleinere - auto voor in de plaats is gekomen. Dat zou namelijk veel verklaren.”