Vandaag is een bijzondere dag voor autoliefhebbers. De productie van Saab is weer opgestart in het Zweedse Trolhättan. Helaas komt de 9-3 die daar nu geproduceerd wordt voorlopig niet naar Nederland.

Saab leeft weer. De nieuwe eigenaar NEVS heeft vandaag de productiebanden weer opgestart in de oude Saab-fabriek in het Zweedse Trolhättan. Daar loopt vanaf nu de 9-3 Aero sedan van de band, met 220 pk sterke 2,0 liter turbomotor. Dat is dezelfde motor als waarmee de ‘oude’ 9-3 werd geleverd, voordat Saab failliet ging in 2011. Aan de auto is verder bijna alles hetzelfde, al komen diverse onderdelen van andere leveranciers dan voorheen.

Saab 9-3 2014

Helaas zal de 9-3 in eerste instantie alleen in Zweden en China verkocht gaan worden. NEVS rept nog met geen woord over een eventuele aanstaande introductie in (de rest van) Europa. De verkoop in Zweden start officieel op 10 december.

De benzine-9-3 is een aanloop naar de elektrisch aangedreven variant die in het voorjaar van 2014 wordt voorgesteld. Ook de elektro-Saab zal eerst naar China gaan. NEVS wil op termijn een heel nieuw, elektrisch model op het nieuwe Phoenix-platform uitbrengen. Deze bodemplaat werd door Saab ontwikkeld in de tijd dat het merk eigendom van het Nederlandse Spyker was.