Land Rover oldtimers

De Eerste Kamer moet de invoering van wegenbelasting op oldtimers tegenhouden. Dat is de inzet van stichting Autobelangen en oldtimerclub FEHAC.  

Nu de Tweede Kamer het Belastingplan 2014, met daarin opgenomen de invoering van wegenbelasting voor oldtimers, heeft aangenomen is alle hoop gevestigd op de Eerste Kamer. Stichting Autobelangen en oldtimerclub FEHAC roepen de leden van de Eerste Kamer op om de regeling met minimaal een jaar uit te stellen, omdat er nog teveel onduidelijkheden zijn.

Autobelangen schrijft in een open brief aan de Eerste Kamerleden onder andere: “De door het Ministerie van Financiën verstrekte informatie betreffende het nut en de noodzaak van de maatregel, maar ook over de verwachte extra belastingopbrengsten daarvan, geeft een onvolledig en vertekend beeld van de werkelijkheid. Dat verbaast ook niet nu de maatregel overhaast een plaats heeft gekregen in het belastingplan, zonder daaraan serieus onderzoek ten grondslag te leggen.”

Volgens de lobbyisten zijn de milieudoelstellingen voor oldtimers al behaald bij eerdere maatregelen, worden de opbrengsten voor de schatkist veel te hoog ingeschat en krijgen oldtimerbezitters onevenredige lastenverzwaringen voor hun kiezen. De stichting wijst er nog even fijntjes op dat de Eerste Kamer bedoeld is om de ‘rechtmatigheid, kwaliteit en uitvoerbaarheid’ van de wetten te toetsen en niet om politieke akkoordjes te ondertekenen.

Niet aan de eisen

De wetgeving voldoet volgens Autobelangen niet aan de eisen, omdat de belastingmaatregel voor oldtimers gebaseerd zou zijn op verouderde informatie, in strijd is met het vertrouwens- en gelijkheidsbeginsel, buitenproportioneel is terwijl de beloofde opbrengsten niet gehaald worden en in strijd is met eerder in de Tweede Kamer aangenomen moties over oldtimers.

Later deze week moet duidelijk worden wat het standpunt van de Eerste Kamer is ten aanzien van de invoering van wegenbelasting voor oldtimers. Op 16 en 17 december wordt het Belastingplan 2014 officieel behandeld.