Land Rovers

De Eerste Kamer heeft het Belastingplan 2014 aangenomen. Dat betekent dat de leeftijdsgrens voor oldtimers om vrijgesteld te worden van wegenbelasting naar 40 jaar gaat.

Alle protesten, de petities en het vele lobbywerk ten spijt: de vrijstelling van wegenbelasting voor oldtimers gaat op de schop. De Eerste Kamer is akkoord gegaan met het Belastingplan 2014 waarin staat dat de vrijstelling van wegenbelasting vanaf 1 januari alleen nog geldt voor auto’s ouder dan 40 jaar.

Voor benzineauto’s met een leeftijd tussen de 26 en 40 jaar komt er een overgangsregeling. Als eigenaar betaal je een kwart – met een maximum van 120 euro per jaar – van het normale tarief, indien je de auto in de wintermaanden december, januari en februari laat staan. Voor de eerste twee maanden van 2014 geldt een uitzondering. Als je dus gebruik wilt maken van deze regeling dan mag je de oldtimer voor het eerst in december 2014 niet gebruiken. De auto wordt niet geschorst maar de regels zijn hetzelfde, de auto mag in die maanden dus niet op de openbare weg geparkeerd staan.

Voor diesel- en LPG-auto’s komt er geen overgangsregeling. De motie hierover van de PVV is verworpen in de Eerste Kamer. Eigenaren van een LPG-auto kunnen de gasinstallatie laten uitbouwen en de auto opnieuw laten keuren door de RDW. Je moet dan wel snel zijn, op 1 januari moet de auto geregistreerd zijn als benzineauto. Op diverse oldtimerforums wordt gesproken over manieren om tijd te rekken voor uitbouw van de LPG-installatie, bijvoorbeeld door de auto nu te schorsen. Het is nog even de vraag hoe de overheid omgaat met dat soort constructies.     

Update 11.10 uur

De stichting Autobelangen is nog niet klaar met de overheid. Na tevergeefs lobbywerk in de Eerste en Tweede Kamer wil de stichting nu de gang naar de rechter maken. Autobelangen zoekt daarvoor donateurs en hoopt op 20 januari genoeg geld bij elkaar te hebben om de overheid aan te klagen. Volgens de stichting berust de invoering van de maatregel op foutieve informatie.