Jaguar XJ

Nu de leeftijdsgrens voor vrijstelling van wegenbelasting voor oldtimers op 1 januari 2014 naar 40 jaar gaat laten veel eigenaren met een oldtimer op LPG deze ombouwen naar benzine-auto. Waar moet je dan op letten?

Vanaf 1 januari 2014 geldt vrijstelling van wegenbelasting alleen nog maar voor oldtimers ouder dan 40 jaar. Benzineauto’s kunnen gebruik maken van een overgangsregeling, waarbij je als eigenaar 25 procent van het wegenbelastingtarief betaalt, met als voorwaarde dat je de auto in de maanden december, januari en februari niet gebruikt. LPG- en dieselauto’s vallen buiten de boot voor de overgangsregeling en daarom worden er nu massaal LPG-installaties uitgebouwd bij oldtimers.

Volgens De Telegraaf staan er wachtrijen bij de keuringsstations van de RDW. Vorige week zijn er al zo’n 160 auto’s opnieuw gekeurd na uitbouw van een LPG-installatie, normaal gesproken zijn dat er ongeveer drie per week. Het is dan ook raadzaam om een afspraak te maken als je een herkeuring van je auto wilt. Door de grote drukte kan je niet op de bonnefooi langskomen bij een keuringsstation. Officieel is het zo dat de auto op 1 januari als benzineauto geregistreerd moet zijn om in aanmerking te komen voor de overgangsregeling.

De RDW keurt de auto als benzinevoertuig en geeft dit door aan de belastingdienst, zodat je automatisch de juiste aanslag voor wegenbelasting krijgt. Als je gebruik wilt maken van de overgangsregeling voor oldtimers moet je dit nog wel apart aangeven. Alle oldtimersbezitters met een auto die op benzine rijdt krijgen begin 2014 een brief. Daarin staat dat je voor 1 maart een keuze moet maken tussen gebruik maken van de overgangsregeling of het volledige tarief betalen.

Om de auto te laten herkeuren tot benzineauto moet het voertuig wel aan enkele eisen voldoen. De gastank moet volledig zijn verwijderd, hetzelfde geldt voor de gasafsluiter, het gasmengstuk en de hogedrukleiding. De inspuitstukken, de adapter daarvan en de buitenvulklep mogen ook definitief geplugd worden in plaats van verwijderd.