Staatssecretaris Weekers wil de bijtelling stapsgewijs hoger maken naarmate leaserijders meer privékilometers afleggen. Ook denkt hij na over een oplossing voor de motorrijtuigenbelasting voor oldtimer-hobbyisten. 

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën overweegt een nieuwe bijtellingsregeling voor mensen die met een auto van de zaak rijden. Dat onthulde hij vanmiddag in het radioprogramma Tros Autoshow. Het bijtellingsbedrag zou stapsgewijs hoger moeten komen te liggen zodra er meer privékilometers worden gereden.

In de huidige situatie is de fiscale bijtelling volledig afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Hoe schoner de auto, des te lager het bijtellingstarief. Weliswaar worden leaserijders die minder privékilometers rijden dan 500 per jaar vrijgesteld van bijtelling, maar voor hen die wel moeten bijtellen maakt het niet uit hoevéél kilometers zij jaarlijks rijden. Dat heeft volgens de staatssecretaris 'iets onrechtvaardigs'.

Daarom kondigde Weekers aan in overleg te willen met de autobranche om een 'faire' bijtellingsregeling uit te werken. Hij denkt daarbij aan 'gestaffelde' tarieven, waarbij iemand die veel privékilometers rijdt in de auto van de baas meer gaat betalen dan een leaserijder die privé weinig rijdt. Branche-organisatie Rai Vereniging reageerde direct positief: 'De sector is hier voorstander van omdat de huidige methodiek en bijtellingscategorieën van te grote invloed zijn op de marktwerking en in bepaalde marktsegmenten zelfs verstorend werken."

Peugeot 504

Motorrijtuigenbelasting oldtimers

In het radioprogramma ging Weekers ook in op de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor oldtimers. Nadat de regering aankondigde dat voor hen de mrb-vrijstelling zou komen te vervallen nam de Tweede Kamer een motie aan die stelde dat hobby-rijders hiervan uitgezonderd zouden moeten worden. De staatssecretaris zegt nu in overleg te zijn met de autobranche hoe hij dit gaat uitvoeren. 

De oplossing ligt mogelijk in een soort strippenkaart waarmee oldtimerbezitters twintig of vijfentwintig dagen per jaar met hun klassieker de weg op kunnen zonder voor de wegenbelasting te worden aangeslagen. Aan de ene kant gaan automobilisten die een vervuilende oldtimer voor dagelijks gebruik inzetten daarmee mrb betalen. Aan de andere kant worden rijders die de auto slechts inzetten voor hun hobby niet aangeslagen. Weekers onthulde dat ook hijzelf tot deze groep behoort, hij rijdt af en toe in een Peugeot 504 Coupé.