Autodemontage (foto: Auto en Recycling Nederland)

Vanaf vandaag kan je weer gebruik maken van een sloopregeling. Tenminste, als je in Den Haag woont. De maximale sloopsubsidie geldt voor zowel personen- als bedrijfsauto's en kan oplopen tot 3.500 euro.

De sloopregeling keert terug. Niet landelijk, maar in Den Haag. De gemeente wil de luchtkwaliteit in de stad verbeteren door het slopen van oude, vervuilende auto’s te stimuleren met subsidie. Inwoners en bedrijven kunnen maximaal 3.500 euro krijgen als ze hun oude auto naar een demontagebedrijf brengen.

Er zijn twee mogelijkheden: je laat je auto slopen en gaat voortaan op de fiets, of je laat je auto slopen en koopt een nieuwe die minder vervuilend is. In het laatste geval krijg je een hoger bedrag van de gemeente maar de nieuwe auto moet wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de nieuwe dieselauto een Euro6-normering hebben en een benzineauto van na bouwjaar 2005 zijn.

Alle benzineauto’s van voor 1991 en dieselauto’s van voor 2005 komen in aanmerking voor een sloopsubsidie. De bedragen lopen uiteen van 500 euro (als je een diesel- of benzineauto van 1991 of ouder laat slopen) tot 3.500 euro voor een bedrijfswagen van meer dan 1.800 kilogram die op diesel loopt en waarvoor in de plaats een nieuwe auto wordt aangeschaft. Alle spelregels en bedragen zijn te vinden op de website van de gemeente Den Haag. De regeling geldt zolang de subsidiepot gevuld is of tot maart 2014.