Van onderzoeksbureau J.D. Power verschenen onlangs de jaarlijkse tevredenheidsrapporten onder autoconsumenten uit Groot-Brittannië en Duitsland. Toyota scoort goed in beide landen. Opvallend is dat het autodesign aanmerkelijk belangrijker blijkt dan zaken als betrouwbaarheid en service. 

Deelnemers aan het onderzoek, met auto's tussen de 1 en 3 jaar oud, konden scores toekennen aan autodesign ('aantrekkelijkheid'), kwaliteit/betrouwbaarheid, kosten en tevredenheid over de dealerservice. In beide Europese onderzoeken scoort autodesign opvallend hoger dan de andere drie criteria.

Met andere woorden: loyaliteit aan een automerk of dealer wordt eerder bepaald door aantrekkelijke modellen dan door het aantal ervaren technische problemen of de verleende service. Dat is opmerkelijk, want J.D. Power vindt wel een verband tussen een hoge algehele tevredenheid en een laag aantal problemen per voertuig. 

Het kostenplaatje blijkt marginaal belangrijker dan de kwaliteit en dienstverlening. Dit geldt meer voor kopers van volumemerken dan van premiummerken. Onder de eerstgenoemden vormen de brandstofkosten het derde belangrijkste criteria bij aankoop van een (volgende) auto. 

Goed scorende merken en modellen

In het Britse onderzoek blijken vooral de thuismerken Jaguar en Land Rover grote stappen gemaakt te hebben op de criteria 'design' en service. Ze staan dan ook op de eerste en zesde plaats van de Britse ranglijst. In Duitsland voert Volvo de top aan, met hoge punten op de criteria ontwerp en kwaliteit/betrouwbaarheid. In onderstaande tabel worden de behaalde scores (uit een totaal van 1.000) tussen haakjes weergegeven.

Klanttevredenheid merken 2013
Groot-Brittannië Duitsland
1 Jaguar (827) Volvo (832)
2 Lexus (818) Toyota (816)
3 Honda (810) Mercedes-Benz (810)
4 Skoda (809) Mazda (808)
5 Mercedes-Benz (804) Mitsubishi (807)

 

In beide onderzoeken springt een merk eruit bij de ranglijstjes per autosegment: Toyota. In het Duitse rapport staan drie Toyota-modellen op nummer 1: de Aygo, Yaris en Prius. Laatstgenoemde model scoort zelfs de meeste punten van alle onderzochte auto's in Duitsland. Ook in de Britse lijst staat de Prius bovenaan de compacte middenklassers. De Aygo moet echter de Volkwagen Fox voor zich laten. Ook dit merk scoort in Duitsland de nodige punten, evenals dochtermerk Skoda.

Klanttevredenheid segmenten 2013
segment Groot-Brittannië Duitsland
stadsauto Volkswagen Fox Toyota Aygo
compact Citroën DS3 Toyota Yaris
kleine middenklasse Toyota Prius Toyota Prius
grote middenklasse Skoda Superb Volkswagen Passat
luxe Jaguar XF Volvo V70/XC70
SUV - Honda CR-V
compacte MPV - Opel Meriva
MPV - Seat Altea