Rolls-Royce heeft de Wraith onthuld. Deze sportieve fastback is voorzien van diverse nieuwe en verbeterde assistentiesystemen, waaronder satelliet-gestuurde transmissie. De 'gentlemen's gran turismo' staat vanaf juni in de showroom.

Het limousinemerk Rolls-Royce heeft op de autosalon van Genève de Wraith onthuld. Het is een zogenaamde fastback, een auto waarbij de daklijn afloopt tot aan het eind van de wagen. Hoewel de Wraith verwant is met de Ghost heeft het nieuwe model een eigen naam gekregen om het sportieve karakter te benadrukken. De Wraith is 18,3 cm korter dan de Ghost en staat iets lager boven het asfalt. 

De nieuwkomer met V12-motor heeft 624 pk tot z'n beschikking, en vanaf 1.500 tpm 800 Nm koppel. Als alles meezit kan daarmee de 0-100 km/u-sprint binnen 4,6 seconden voorbij zijn. De maximum snelheid ligt op 250 km/u. Hoe sneller de Wraith gaat, des te zwaarder 'ie stuurt. De afstelling van de wielophanging moet overhellen voorkomen. Daarnaast wil Rolls de inzittenden het idee geven dat ze op een 'luchtbed' rijden. 

Rolls-Royce introduceert een aantal nieuwe en verbeterde assistentiesystemen in de Wraith. Satellite Aided Transmission (Sat) gebruikt gps om vast te stellen wat voor wegdek, bochten, verkeersknooppunten, enzovoort vóór de Wraith opdoemen. Op basis van de verwachte, bijbehorende handeling (bijvoorbeeld accelereren of afremmen) kiest het systeem daarop automatisch de meest toepasselijke versnelling. 

Rolls-Royce Wraith

Ook is de interface van het multimedia- en navigatiesysteem makkelijker te bedienen. Via spraak, de veeg- en sleepbewegingen zoals we die van de iPad kennen of via het touchpad waarop met de vinger 'geschreven' kan worden. Bijvoorbeeld de eerste letter van een lijstitem - hetgeen scrollen voorkomt. Nieuwe interieurmaterialen zijn de houten 'Canadel' panelen en de hemelbekleding met 'sterrenhemel'. Daarin zijn 1.340 lampjes verwerkt. 

Exclusief belastingen kost de Rolls-Royce Wraith circa 245.000 euro. In Nederland zal de prijs richting de vier ton gaan; het exacte bedrag wordt nog bekendgemaakt. We verwachten de Wraith in juni in Nederland. Voorafgaand (op 22 maart aanstaande) opent de importeur Cito Motors in Eindhoven een nieuwe showroom. De levering van de fastback gaat in het najaar van start.