Mercedes W 123 Serie Diesel

Helaas, er komt geen versoepeling van de oldtimerregeling voor diesel- en LPG-auto’s. Dat betekent dat voor oldtimers op deze brandstoffen van tussen de 26 en 39 jaar oud vanaf 1 januari 2014 het volle pond aan wegenbelasting wordt berekend.

De moties van Tweede Kamerlid Farshad Bashir om naast benzine-auto’s ook oldtimers op diesel en LPG te ontzien van de nieuwe regels heeft het niet gehaald. Zelfs zijn eigen partij, de SP, stemde tegen de motie.

Bashir wilde dat oldtimers van tussen de 26 en 39 jaar die op diesel en LPG rijden net als benzine-auto’s in de overgangsregeling komen te vallen. Dat betekent: 25 procent van het normale MRB-tarief betalen, met als voorwaarde om de auto in de drie wintermaanden niet te gebruiken. Staatssecretaris Weekers had de kamer geadviseerd tegen te stemmen, omdat juist diesel- en LPG-auto’s voor dagelijks gebruik worden ingezet en daarmee veel vervuiling veroorzaken. Eigenaren van klassiekers met een LPG-installatie kunnen deze eventueel nog laten verwijderen, zodat ze alsnog in de 25-procentsregeling vallen. Om verwarring te voorkomen: vanaf 40 jaar zijn álle auto’s vrijgesteld van wegenbelasting.

Met het verwerpen van de motie lijkt er een eind te komen aan een slepende discussie rondom de heffing van wegenbelasting op oldtimers. Het oldtimervoorstel wordt opgenomen in de belastingplannen van 2014. Er loopt nog een online petitie van de lobbyclub Oldtimerbelangen, maar die heeft nog maar 15.000 van benodigde 70.000 handtekeningen weten te verzamelen.