De Tweede Kamer heeft deze week ingestemd met het Belastingplan 2014. Het amendement om de oldtimerregeling met een jaar uit te stellen heeft het niet gehaald.

Het Belastingplan 2014 is door de Tweede Kamer en dat betekent – als ook de Eerste Kamer volgende maand de begroting goedkeurt – dat we ons kunnen opmaken voor een nieuw bijtellingstarief van 4 procent voor elektrische auto’s en wegenbelasting voor een groot deel van de oldtimers.

Met name over dat laatste onderwerp zijn de gemoederen hoog opgelopen. De leeftijd waarop oldtimers worden vrijgesteld van MRB gaat naar 40 jaar. Het initiatief Vrijstelling Oldtimer hoopte via een amendement van de partij 50Plus de oldtimerregeling met een jaar uit te stellen maar er was geen Kamermeerderheid voor te vinden. Nu hoopt Vrijstelling Oldtimer via de Eerste Kamer alsnog uitstel te bewerkstelligen.

4 procent bijtelling

4 procent bijtelling was bij de presentatie van het Belastingplan als voorstel van wijziging opgenomen. Dit nieuwe bijtellingstarief gaat gelden voor volledig elektrische auto’s, waarmee er een onderscheid komt tussen plug-in hybrides die wél CO2 uitstoten en emissievrije auto’s.

De overige wijzigingen, zoals verhoging van de accijns op diesel en LPG en de invoering van 7 (in plaats van 0) procent bijtelling voor auto’s met een CO2-uitstoot van minder dan 50 g/km, blijven staan.