Crashtestorganisatie EuropNCAP heeft elf auto’s getest op botsveiligheid. Onder andere de BMW i3, Peugeot 308, Mazda 3, Nissan Note en Maserati Ghibli gingen tegen de muur.

In de laatste serie botsproeven van 2013 heeft EuroNCAP maar liefst elf auto’s tegen de muur gezet. Daaronder twee semi-elektrische: de BMW i3 en Mitsubishi Outlander PHEV. De BMW scoort vier van de vijf sterren. De veiligheid voor inzittenden en kinderen is goed maar de i3 laat punten liggen op de onderdelen actieve veiligheid, whiplashbescherming en voetgangersvriendelijkheid. De Mitsubishi Outlander scoorde vorig jaar als dieseluitvoering al vijf sterren, nu blijkt ook de PHEV plug-in hybride goed voor die score.

Peugeot 308 crashtest

Twee andere belangrijke nieuwkomers weten eveneens te vijf sterren te halen: de Peugeot 308 en Mazda 3. De compacte Nissan Note en Ford EcoSport komen tot vier sterren. Van de Infiniti Q50 en Maserati Ghibli verwacht je dat ze vijf sterren scoren en dat doen ze dan ook. De Ghibli haalt van alle geteste auto’s de meeste punten op het onderdeel inzittendenveiligheid.

Verder heeft EuroNCAP nog een aantal personenbusjes tegen de muur gezet. De Mercedes-Benz Citan mocht in de herkansing na de teleurstellende score van drie sterren eerder dit jaar. De op de Renault Kangoo gebaseerde auto mag dankzij aanpassingen van Mercedes-Benz nu een ster bij z’n oude score optellen. Ook de Volkswagen T5 komt tot vier sterren. Als voetganger kan je de Transporter maar beter ontwijken. Als laatste is er de Tourneo Connect van Ford, die keurig vijf sterren botsveiligheid weet binnen te slepen.

Botsproeven EuroNCAP 27-11-2013
5 sterren 4 sterren
Ford Tourneo Connect BMW i3
Infiniti Q50 Ford EcoSport
Maserati Ghibli Mercedes-Benz Citan 
Mazda 3 Nissan Note
Mitsubishi Outlander PHEV   Volkswagen T5 
Peugeot 308
Bekijk gedetailleerde resultaten