Op 1 januari 2014 verwelkomen we een nieuw bijtellingstarief in Nederland: 7 procent. Alle auto’s met een CO2-uitstoot tussen de 1 en 50 g/km komen in aanmerking voor 7 procent bijtelling. Oftewel: de zogenaamde plug-in hybrides en elektrische auto’s met hulpmotor. We hebben een overzicht gemaakt van alle auto’s met 7 procent bijtelling in 2014.

Een nieuwe auto met 0 procent bijtelling is niet meer mogelijk per 1 januari 2014. Voor volledig elektrische auto’s (dus met een CO2-uitstoot van 0 g/km) wordt een nieuw bijtellingstarief van 4 procent in het leven geroepen en alle auto’s die meer dan 1 g/km CO2 uitstoten en minder dan 50 g/km komen voor 7 procent bijtelling in aanmerking. Deze modellen zijn deels elektrisch aangedreven, maar hebben ook een brandstofmotor zodat je nooit met een lege accu stil komt te staan.

BMW i3

Interessant

Het aanbod van auto’s met 7 procent bijtelling is niet groot, maar wel interessant. De techniek is kostbaar en wordt daarom vooral in middelgrote en grote modellen toegepast. Er zijn twee soorten aandrijving: plug-in hybride en elektrisch met range extender. Een plug-in hybride is simpel gezegd een hybride-auto met een stekker, die vaker dan een gewone hybride op elektriciteit rijdt - waardoor de CO2-uitstoot lager ligt. Bij een elektrische auto met range extender worden de wielen aangedreven door een elektromotor. De brandstofmotor schakelt pas in als generator voor de elektromotor en accu's op het moment dat de batterijen bijna leeg zijn.  

In 2013 waren er met diverse modellen de nodige leveringsproblemen. De Volvo V60 Plug-in was beperkt beschikbaar en de Mitsubishi Outlander PHEV kende een stroeve start door problemen met de accu, waardoor de productie werd stilgelegd. Die problemen zijn opgelost, de Outlander PHEV is voor 2014 gewoon te bestellen. Volvo heeft voor de V60 Plug-in een aantal van 5.000 toegewezen aan Nederland. De Fisker Karma is alleen nog uit voorraad leverbaar, omdat de fabrikant in problemen verkeert. De overige modellen die hieronder vermeld staan kennen vooralsnog geen leveringsproblemen of productiebeperkingen.

Auto’s met 7 procent bijtelling 2014

Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt met de nieuwe toevoegingen van auto’s met 7 procent bijtelling, zodat het overzicht altijd actueel is. Kijk je nu alvast voor een auto met 7 procent bijtelling in 2015? Bekijk dan dit overzicht.

Wil je toch liever een auto met 14 procent bijtelling? We hebben ook een overzicht van auto’s met 14 procent bijtelling.