Voor het eerst heeft een Chinese auto het maximum resultaat van vijf sterren behaald in de crashtest van veiligheidsorganisatie Euro NCAP. De resultaten zijn zelfs iets beter dan van de eveneens geteste Kia Carens.

Het merk Qoros heeft een van z'n doelen behaald: een vijfsterrenscore in de botsproef voor de 3 Sedan. Topman Michiel van Ratingen van veiligheidsinstituut Euro NCAP geeft aan dat dit een grote stap vooruit is voor Chinese exportproducten: "De fabrikanten weten [nu] dat consumenten gewend zijn aan de hoogste bescherming en dat nieuwe auto's onderzocht worden als ze in Europa te koop worden aangeboden."

De Qoros 3 - die pas in 2015 in de showroom wordt verwacht - scoort 95 procent op de bescherming van volwassenen, 87 procent op die van kinderen, 77 procent op die van voetgangers en fietsers, en rondt af met 81 procent voor aanwezige veiligheidssystemen. Dat is op bijna alle fronten zelfs iets beter dan de nieuwe Kia Carens, die eveneens is getest. Dit model behaalde respectievelijk 94, 76, 64 en 81 procent op bovengenoemde onderdelen.

Wel scoort de Carens beter op whiplash dan de Qoros (3,6 tegenover 3,2 punten). Euro NCAP laat weten dat de whiplashscores in z'n algemeenheid vooruitgaan. Toen het instituut in 2008 dit onderdeel begon te testen lag het gemiddelde op 1,7 punten (van de maximale 4), nu ligt dat op 2,9.