We lopen vooruit op de autoshows in Peking en New York, die allebei volgende week openen. Welke debutanten zijn voor ons interessant? De nieuwe Mini Cooper en Nissan Qashqai zijn door ons getest.

Lexus presenteert in Beijing zijn eerste mid-size SUV, de NX. De auto verschijnt als hybride en met turbo benzinemotor. Mercedes-Benz komt met een BMW X6-concurrent: de Concept Coupé SUV is daarvan de voorbode. De Peugeot Exalt Concept is een fraai ogende conceptcar waarvan de carrosserie structuur oogt als een haaienhuid. Jeep neemt niet minder dan zes conceptcars mee naar het evenement Moab Easter Jeep Safari; zie onze fotoreportage. 

Nieuwe uitvoeringen en motoren

Iedereen die zich jong voelt kan voortaan de Fiat Panda Young of Punto Young bestellen. Volvo voegt twee nieuwe uitvoeringen toe van de V60 Plug-in Hybrid, met het bijtellingstarief van 7 procent. Toyota kondigt vernieuwde 1.0 en 1.3-motoren aan, die gemiddeld 10 procent zuiniger in brandstofverbruik zijn. Mercedes-Benz vervangt de huidige zescilinder van de SL 350 voor een nieuwe V6 met biturbotechniek. 

Prijskaartjes

De Mitsubishi Outlander is bescheiden gefacelift; de vanafprijs ligt nu circa 2.000 euro lager. De Citroën C5 CrossTourer, die per direct is te bestellen, is ook verkrijgbaar met 20 procent bijtelling. Subaru heeft de prijzen bekendgemaakt van de iconische WRX STI, Mercedes van de S-Klasse Coupé.

Mitsubishi Outlander

Autotests

We reden met de nieuwe Nissan Qashqai en Mini Cooper. De Qashqai blijkt net iets te comfortabel te leunen op het succes van zijn voorganger. Nee dan de derde generatie Mini, die is op alle fronten een niveau omhoog gegaan.

Paasshows en voordeel

Als je twijfelt of er een nieuwe auto vanaf kan dan raden we je aan eens te gaan kijken bij een of meer paasshows. Tijdens deze shows, die al in de loop van de komende week beginnen, strooien dealers met flinke kortingen. Ons paasshow-overzicht wordt nog uitgebreid. Hetzelfde geldt voor de actierubriek.