Lexus LFA

Lexus wil een opvolger ontwikkelen van de legendarische LFA supercar. Het zal echter een kwestie van de lange adem zijn. 

"Iedere generatie verdient een auto zoals de LFA te hebben." Dat is de overtuiging van Akio Toyoda, de topman van het Toyota-concern. Dit zei Mark Templin, vice-president van Lexus tegen onder meer persbureau Bloomberg. De journalisten waren deze week aanwezig bij de Japanse marktintroductie van de NX cross-over.

Niet dat het bedrijf al een opvolger voor de legendarische LFA supercar aan het ontwikkelen is. Volgens een woordvoerder kan dit 'nog 30 jaar duren'. Maar het plan om op de lange termijn weer met een bijzonder model te komen heeft reeds de goedkeuring van de grote baas Toyoda. 

De geschiedenis van de Lexus LFA, die in een oplage van slechts vijfhonderd stuks verscheen tussen 2010 en 2012, begon al in het jaar 2000. Eerst verschenen drie conceptcars onder de naam 'LF-A', daarna de handgebouwde productieauto. Doel van het 10-jarig project was het verzamelen van innovatieve kennis. Templin zegt dat dit traject Lexus-technici motiveerde om te concurreren met gevestigde premiummodellen en het eigen merk een betere reputatie te geven. 

Hoewel het plan voor een opvolger nog in de kinderschoenen staat, ligt het in de lijn der verwachting dat het om een hybride auto gaat. Op de vraag of de in 2012 geshowde conceptcar LF-LC in productie zal gaan werd door Templin ontkennend noch bevestigend gereageerd.

*Update*

12 augustus 2014 10.00 uur

Lexus zegt in een statement dat de uitspraken van topman Toyoda verkeerd zijn geïnterpreteerd. Er zijn geen plannen voor een opvolger van de LFA.