Maar liefst twaalf nieuwe modellen zijn door EuroNCAP tegen de muur gezet. Zeven daarvan, waaronder de nieuwe Volkswagen Passat en Ford Mondeo, halen de maximale score van vijf sterren.

Twaalf nieuwe modellen zijn door EuroNCAP onderworpen aan een botsproef. De beste uit de test is de nieuwe Land Rover Discovery Sport, die op het onderdeel inzittendenveiligheid de hoogste score (93 procent) haalt. De Discovery Sport haalt over het geheel uiteraard 5 sterren, net als de andere SUV’s uit de test. Dat zijn de Porsche Macan, Lexus NX en Kia Sorento. De Macan is de eerste Porsche die ooit door EuroNCAP is getest.

Meer vijfsterrenscores zijn er bij de middenklassers. De nieuwe Volkswagen Passat en Ford Mondeo halen beide vijf sterren – zoals verwacht mag worden. Hetzelfde geldt voor de nieuwe Subaru Outback.

De compacte auto’s komen niet verder dan vier sterren. De nieuwe Mini en Opel Corsa laten punten liggen op het onderdeel actieve veiligheid. Geen schande, maar de Skoda Fabia scoorde onlangs wel vijf sterren. De nieuwe Smart Fortwo en Forfour halen allebei vier sterren, zoals gebruikelijk is in het stadsautosegment.

Dan blijft er nog een auto over: de Dacia Logan MCV. Dat model komt niet verder dan drie sterren. De lage prijs heeft dus ook zijn weerslag op de botsveiligheid, want de Logan scoort op de onderdelen inzittendenveiligheid en actieve veiligheid ondergemiddeld.

De gedetailleerde resultaten van alle geteste modellen zijn te bekijken op de website van EuroNCAP.

Scores EuroNCAP
model totaalscore
Dacia Logan MCV ***
Ford Mondeo *****
Kia Sorento *****
Land Rover Discovery Sport     *****
Lexus NX *****
Mini hatchback ****
Opel Corsa ****
Porsche Macan *****
Smart Fortwo ****
Smart Forfour ****
Subaru Outback *****
Volkswagen Passat *****