Aston Martin viert het 60-jarige bestaan van de Works-afdeling met zes bijzondere Vanquish-modellen. De draaiknoppen op de middenconsole zijn wel heel bijzonder...

In 1955 startte Aston Martin Works, de afdeling voor reparatie en onderhoud en later ook restauratie van klassieke Astons. Tot 2007 zetelde deze divisie in Newport Pagnell, nabij het Britse Milton Keynes. Met zes speciaal aangeklede Vanquish-modellen eert Aston Martin nu de Works-afdeling, waarbij verwezen wordt naar modellen die in Newport Pagnell gebouwd zijn.

Het eerste exemplaar, voluit Aston Martin Works 60th Anniversary Vanquish geheten, is nu onthuld. Het is een Vanquish Volante (cabrio) in witte lak met Anniversary Yellow-accenten. Voor interieurfeatures paste Q by Aston Martin - de individualiseringsafdeling - dezelfde gele accenten toe plus carbon. Op de treeplanken en zijvoor op het exterieur zie je dat je met een aparte Vanquish van doen hebt. Elk jubileumexemplaar refereert aan een specifiek decennium.

Geen andere fabrikant probeerde ooit zoiets. Omdat het ongelooflijk moeilijk is.

Leukste gadget zijn de metalen draaiknoppen op het middenconsole: die zijn afkomstig van indertijd vervangen zuigers uit originele Aston-motoren. In deze eerste 'Vanquish Works' komen ze uit de Aston Martin DB2/4-sedan van de tweede generatie. In de knoppen is met een laser de naam van het model geëtst. "We zijn ons niet bewust van enige andere fabrikant die zoiets ooit heeft geprobeerd", aldus Works-commercieel directeur Paul Spires. "Ik weet waarom: omdat het ongelooflijk moeilijk is." 

De Aston Martin Works 60th Anniversary Vanquish is voorzien van de 6.0 atmosferische V12-motor plus acht-traps automaat. Topsnelheid is 322 km/u, de 0-60 mijl/u (0-97 km/u) wordt in 3,6 seconden afgelegd.