Audi TT Offroad Concept en TT Sportback Concept

Audi legt de komende jaren de focus op nieuwe modellen in de middensegmenten en op SUV’s. Dat blijkt uit het bijgestelde toekomstplan van het merk.

Audi gaat tot 2019 24 miljard euro investeren in nieuwe modellen, schonere motoren en aandrijflijnen en connectiviteit. In het vorig jaar gepresenteerde investeringsplan stond nog 2 miljard euro minder ingetekend. Wat gaat er de komende jaren veranderen in de Audi-showrooms?

Het merk gaat, naast het vernieuwen van bestaande modellen zoals de A4 en A8, tot 2020 tien nieuwe modellen aan zijn assortiment toevoegen. Dat zijn vooral auto’s in de middensegmenten, dus op basis van de A3 en A4. Daarnaast legt het merk de focus op SUV’s. Het eerste nieuwe model in de Q-lijn is de Q1 die vanaf 2016 in Duitsland geproduceerd gaat worden.

Audi werkt daarnaast onverminderd aan het schoner maken van zijn brandstofmotoren. Aanvullend rolt het merk zijn plug-in hybridetechniek verder uit, na de A3 en Q7 volgen dus meer plug-in Audi's. Voor waterstof is het volgens Audi nog te vroeg, maar de eerder dit jaar onthulde A7 h-tron Quattro toont wel aan dat het merk ermee bezig is. Audi zegt de techniek productieklaar te hebben, het merk start echter pas met de uitrol als de infrastructuur voor waterstofauto’s op orde is.

Een ander speerpunt voor Audi is connectiviteit. Het merk wil dat de auto het middelpunt is in het web van infrastructuur, bestuurder en internet. De Audi Virtual Cockpit zoals die in de nieuwe TT zit is de eerste aanzet tot een bijna volledig digitale dashboardomgeving.