BMW presenteert officieel de 4 Serie Gran Coupé. Het doel van deze nieuwe carrosserievariant is het combineren van de 'elegante' 4 Coupé met praktische zaken als eenvoudig in- en uitstappen en extra ruimte.

Gisteren brachten we enkele gelekte foto's, nu tonen we een volwaardige fotoreportage van BMW's derde loot aan de 4 Serie-familieboom. Ook zijn de specificaties bekend. Met dezelfde buitenafmetingen en wielbasis lijkt de Gran Coupé veel op z'n kleine broer 4 Serie Coupé. Het dak loopt echter 112 mm verder door naar de achterkant. Zodoende groeit de hoofdruimte voor de achterpassagiers.

Ook biedt het bagagecompartiment van 480 liter meer ruimte, 35 liter om precies te zijn, dan de 4 Coupé. Met de achterstoelen neergeklapt is er in de Gran Coupé zelfs 1.300 liter opbergruimte. Wie meer inlaadgemak wil kan een Smart Opener bijbestellen, een trapje met de voet is dan voldoende om de achterklep te openen of sluiten. De auto is vormgegeven als een 4+1-zitter: de achterbank lijkt uit twee zetels te bestaan maar kan in 40:20:40-verhouding worden verdeeld.

BMW zal de 4 Serie Gran Coupé aanbieden met drie benzine- en twee dieselmotoren, alle voorzien van TwinPower Turbotechnologie. Standaard zijn de krachtbronnen gekoppeld aan een zestraps handbak. Optioneel kan een (Sport) Steptronic-automaat met acht verzetten worden geleverd, die met peddels aan het stuur geschakeld kan worden. De 428i- en 420d-uitvoering is tegen meerprijs leverbaar met xDrive vierwieltechnologie.

BMW 4 Serie Gran Coupé

De instapper onder de benzineversies is de 420i (184 pk), die net als de 428i (245 pk) een viercilindermotor heeft. Het topmodel 435i is voorzien van een zes-in-lijn krachtbron van 3 liter inhoud, die tot 306 pk kan komen. De dieselmotoren doen het met twee cilinders minder. Daarbij biedt de 418d maximaal 143 pk tegen een verbruik van 4,5 l/100 km. De 420d genereert maximaal 184 pk en sprint in standaarduitvoering binnen 7,7 seconden vanuit stilstand naar de 100 km/u.

Voor de 4 Gran Coupé zullen de BMW-dealers drie optiepakketten aanbieden, evenals het M Sport-pakket. Met BMW Individual kun je zelf een keuze maken uit beschikbare accessoires. Op een later tijdstip krijgen we te horen wanneer de nieuwe coupé in de showroom staat en tegen welke prijs.