De Zwitserse tuner Rinspeed, die ieder jaar op de autosalon van Genève met een verrassend studiemodel aanwezig is, neemt dit jaar de XchangE mee, een zelfrijdende Tesla Model S met een futuristisch interieur.

Rinspeed kondigde de XchangE eind vorig jaar al aan, maar nu pas weten we dat het om een aangepaste Tesla Model S gaat. Het is een zelfrijdende auto, al legt Rinspeed niet de nadruk op de techniek die dat mogelijk maakt, maar op de nieuwe mogelijkheden in het interieur van zo'n zelfrijdende auto.

Rustgevende kleuren en stoffen creëren samen met 358 leds, die in allerlei kleuren zijn in te stellen, een lounge-achtige ambiance. De stoelen lijken op die in de businessclass van een vliegtuig en zijn op talloze manieren te verstellen, verschuiven en te draaien. Rinspeed zegt dat er meer dan twintig verschillende stoelopstellingen mogelijk zijn, mede doordat het stuur te verschuiven is naar het midden van het dashboard. Dat is mogelijk omdat de XchangE gebruik maakt van steer-by-wire-techniek, waarbij er een digitale in plaats van een mechanische verbinding is tussen het stuur en de wielen.

Uiteraard beschikt de XchangE over uitgebreide infotainmentmogelijkheden. Werken in de auto, een film kijken of de buienradar checken, het kan allemaal. De auto beschikt over vier beeldschermen, die apart zijn aan te sturen en waarmee de gebruiker altijd toegang tot het internet heeft. Net zoals dat de auto altijd in verbinding staat met zijn omgeving. Door te communiceren met stoplichten, parkeerplaatsen, verkeerscentra en andere auto’s weet de Tesla altijd de beste route te vinden. En dat allemaal terwijl de inzittenden genieten van een verse espresso, die zojuist door de ingebouwde koffiemachine is gemaakt.