Het doek is eraf, de nieuwe Smart Fortwo en Forfour zijn officieel onthuld. Met een nieuw ontwerp en nieuwe techniek heeft Smart zijn stadsautoconcept verder uitgewerkt.

Maak kennis met de nieuwe Smart Fortwo en Forfour. Voor het eerst in jaren heeft Smart weer een vierdeursmodel, die met zijn lengte van 3,49 meter 80 centimeter langer is dan de Fortwo - die op zijn beurt niet is gegroeid ten opzichte van het uitgaande model. De binnenruimte is dan ook nagenoeg gelijk, al is de tweezitter wel iets breder geworden en staan de wielen in de breedte ook wat verder uit elkaar. Smart heeft het voor elkaar gekregen om de draaicirkel flink te verkleinen, tot 6,95 meter (stoeprand tot stoeprand). De vierdeurs Smart heeft 8,65 meter ruimte nodig, dat is ongeveer evenveel als de uitgaande Smart.

De kofferbak is te bereiken via de bekende tweedelige achterklep. De bagageruimte van de Forfour is met 185 liter wel iets kleiner dan die van de Fortwo (266 l), maar eenvoudig uit te breiden door de achterbank omlaag te klappen. Ook de rechter voorstoel kan helemaal omlaag, zodat het vervoeren van lange voorwerpen makkelijker wordt.

Ondanks de nieuwe techniek is aan het concept – motor achterin en achterwielaandrijving – niets gewijzigd. Die motor is een driecilinder met 71 of 90 pk. De sterkste versie is voorzien van een turbo en heeft met 135 Nm 45 Nm meer koppel dan de instapmotor. CO2- en verbruikscijfers zijn nog niet bekend. De motoren zijn standaard gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak, optioneel levert het merk een zestraps automaat met dubbele koppeling. Smart belooft dat het nieuwe model veel comfortabeler is dan de uitgaande Smart, dankzij grotere veerwegen. Wil je meer sportiviteit dat is er een sportpakket, met 10 mm verlaagd onderstel.

Smart versus C-Klasse

Smart heeft wederom veel aandacht geschonken aan de veiligheid. De bekende Tridion veiligheidskooi, die ook bij het nieuwe model weer in een contrasterende kleur is uitgevoerd, zorgt voor stevigheid van de koets bij een aanrijding. Het merk heeft botsproeven uitgevoerd waarbij de Fortwo het moest ‘opnemen’ tegen veel grotere auto’s zoals de Mercedes-Benz C-Klasse. De benjamin bracht het er goed vanaf in de deze crashtests. De nieuwe Smarts hebben daarnaast enkele nieuwe actieve veiligheidssystemen, zoals een spoorassistent, een systeem dat aanrijdingen voorkomt op lage snelheid en een zijwindassistent.

De nieuwe Fortwo en Forfour zijn vanaf november verkrijgbaar in drie uitvoeringen: Passion, Prime en Prooxy. De standaarduitrusting is met onder andere led-dagrijverlichting, cruise control, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening en een boordcomputer al zeer compleet. De prijzen worden op 31 juli bekend gemaakt.

Update: meer foto's en een video toegevoegd.