BMW X1

De nieuwe BMW X1, die over ongeveer een jaar wordt onthuld, krijgt voorwielaandrijving. De auto deelt zijn techniek met de toekomstige Mini Countryman.

De BMW 2 Serie Active Tourer blijft niet de enige BMW met voorwielaandrijving. Dat was al bekend, maar welke modellen dat dan zouden worden nog niet. Al langer gaan er hardnekkige geruchten over de volgende generatie 1 Serie, maar de X1 lijkt het eerstvolgende model te gaan worden met voorwielaandrijving. De auto wordt in de zomer van 2015 onthuld.

Hij deelt zijn bodemplaat en aandrijftechniek met die van de 2 Serie Active Tourer en ook met de volgende generatie Countryman van zustermerk Mini. Uiteraard wordt de X1 wel weer leverbaar met vierwielaandrijving.

De switch naar voorwielaandrijving brengt een aantal wijzigingen met zich mee. Op het gebied van rij-eigenschappen, maar zeker ook op het gebied van design. Omdat de motor straks in dwarsrichting wordt gemonteerd – wat gebruikelijk is bij voorwiel aangedreven auto's – kan de motorkap korter worden en de voorruit meer naar voren worden geplaatst. Hierdoor ontstaat er meer interieurruimte en kan de daklijn meer aflopen. Insiders vertellen tegen het tijdschrift Autocar dat de volgende generatie X1 meer lijkt op een compacte stationwagon dan op een SUV.

De auto zal qua formaat zeker niet groeien, om een gezonde afstand tot de X3 te kunnen houden. Wél staat er een X2 op de planning, die net als de X4 en X6 een coupé-achtige daklijn combineert met een SUV-koets.