Eerste nieuwe Saabs van NEVS

Zo ongeveer tegelijk met het arriveren van de eerste nieuwe Saabs in Nederland in jaren kwam het bericht dat de productie van de 9-3 is gestopt. Moet Saab opnieuw worden gered? De hulp lijkt uit India te komen.

Keert Saab ooit als volwaardig merk terug in Europa? De herstart van de productie van de aloude 9-3 was in ieder geval een begin maar de huidige eigenaar NEVS heeft geen geld meer. En dus ligt de productie weer stil en is het wachten op investeerders. Uit India lijkt zich nu de eerste kandidaat aan te bieden.

De autobouwer Mahindra & Mahindra, die enkele jaren geleden het kwakkelende SsangYong redde, zou in de race zijn om Saab over te nemen. Dat meldt de Indiase krant Economic Times en het gerucht wordt in ieder geval niet ontkend door de autobouwer. Mahindra zou Saab willen ontwikkelen tot premiummerk met internationale ambities. Het succes dat het eveneens Indiase Tata heeft met Jaguar is bij Mahindra niet onopgemerkt gebleven.

Maar er zijn meer voordelen voor Mahindra. Zo kan het bedrijf zelf het nieuwe Phoenix-platform gebruiken waarop Saab zijn nieuwe modellen wil bouwen. Hoe dan ook, tijden van onzekerheid en speculaties zijn weer aangebroken voor Saab. Hoewel er onlangs dus enkele exemplaren van de 9-3 naar Nederland zijn gehaald is het merk hier officieel niet meer leverbaar. En de vraag is opnieuw of dat ooit gaat gebeuren.