Toyota Yaris Hybrid

Stichting Brandstofverlies heeft het kort geding dat ze heeft aangespannen tegen Toyota verloren. Volgens de rechter heeft Toyota geen consumenten misleid met verkeerde verbruikscijfers.

Toyota misleidt geen consumenten door het opgeven van valse verbruikscijfers. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald in een kort geding dat was aangespannen door Stichting Brandstofverlies. Die vindt dat Toyota te rooskleurige verbruikscijfers voor zijn auto's - in dit geval de Yaris Hybrid - opgeeft.

Volgens de rechter heeft Toyota zich aan de regels gehouden. De gecommuniceerde cijfers voldoen aan de Europese richtlijnen en zijn door een onafhankelijke instantie gemeten. Sterker nog: autofabrikanten mógen niet eens andere cijfers opgeven, omdat consumenten dan geen verbruikscijfers van verschillende auto’s onderling kunnen vergelijken.

De rechter geeft wel aan dat de cijfers afwijken van de werkelijkheid, omdat de resultaten tot stand komen op de rollenbank, die geen recht doet aan de praktijksituatie. Er is veel te doen over deze manier van meten en daarom wordt er op dit moment een nieuwe meetmethode ontwikkeld. Het kan echter nog jaren duren voordat die wordt ingevoerd.

Stichting Brandstofverlies gaat de uitspraak van de rechter bestuderen en beraadt zich later op eventuele vervolgstappen.