Toyota FT-1 Concept

Eind vorig jaar stond de ontwikkeling van de gezamenlijke sportauto van BMW en Toyota nog in de kinderschoenen, maar inmiddels begint het project aardig vorm te krijgen. Toyota ontwikkelt de hybridetechniek, BMW de lichtgewicht body en de brandstofmotor.

Het wordt langzaam duidelijk hoe het project ‘hybride sportauto’ van BMW en Toyota eruit komt te zien. Beide merken nemen hun eigen expertise mee om er een technisch hoogstaande auto van te maken. Dat BMW en Toyota gezamenlijk een sportauto ontwikkelen is geen geheim, de twee bedrijven kondigden dat in 2012 al aan, maar het Britse tijdschrift Autocar heeft nieuwe informatie weten te achterhalen.

Allereerst het segment en formaat. Voor BMW gaat het om de opvolger van de Z4, maar het nieuwe model zal wel ‘radicaal anders’ dan de huidige Z4 worden. Toyota ziet de sportauto als verlate opvolger van de Supra. De FT-1 Concept (foto) die eerder dit jaar op de autoshow van Detroit schitterde is een verre voorbode van de nieuwe sportauto. Qua design dan.

De brandstofmotor komt voorin te liggen. Dit is een 2.0 viercilinder benzinemotor van BMW. Daaraan wordt hyrbidetechniek van Toyota gekoppeld. Niet de aandrijflijn uit de Prius, maar techniek die in Toyota’s LMP1 Le Mans raceauto wordt gebruikt. Supercondensatoren vervangen lithium-ion accu’s, omdat die sneller energie kunnen opslaan en vrijgeven dan gewone accu’s en bovendien lichter en kleiner zijn. De energie wordt gebruikt om meerdere elektromotoren te voeden.

De body zal door BMW ontwikkeld worden. Het merk gebruikt daarvoor de techniek van de i3 en i8, veel lichtgewicht koolstofvezel dus.

Wanneer de sportauto klaar moet zijn is nog niet bekend, maar reken op 2016 of 2017.