Lancia Ypsilon

Het zat er al een beetje aan te komen: Lancia verdwijnt van de markt. Het merk zal alleen nog in Italië verkocht gaan worden.

De Fiat-groep heeft zijn nieuwe plannen voor alle merken gepresenteerd, maar één merk schitterde door afwezigheid: Lancia. Tijdens de uren durende presentatie werd duidelijk dat er voor Lancia geen plaats meer is, het merk gaat alleen nog verkocht worden in thuisland Italië – waar de Ypsilon nog altijd een van de beste verkopende auto’s is.

Hoe de afbouw van het merk eruit gaat zien is nog niet bekend, maar waarschijnlijk wordt de verkrijgbaarheid van de ‘Amerikaanse Lancia’s’ – de Thema, Voyager en Flavia – snel minder. Die gaan straks in Italië ook niet meer verkocht worden. De Ypsilon wel, de Delta wordt samen met zustermodel Fiat Bravo langzaam uitgefaseerd. Die laatste krijgt in 2016 een opvolger.

Fiat gaat in de komende jaren zijn dealernetwerk reorganiseren, de Lancia-logo’s op de gevels zullen dan plaatsmaken voor Jeep- of Alfa Romeo-beeldmerken. Die twee merken krijgen er namelijk dealers bij. Huidige of toekomstige Lancia-rijders hoeven zich over de beschikbaarheid van onderdelen geen zorgen te maken, omdat het merk in Italië actief blijft en Fiat de onderdelenstroom op gang houdt.

Hoewel het merk de laatste jaren al langzaam zijn eigen gezicht verloor door de connectie met Chrysler, is het verdwijnen van Lancia toch een teleurstelling voor de liefhebbers. Wat achterblijft is een indrukwekkende collectie fraaie klassiekers. De Stratos, Delta Integrale, Flavia, Fulvia en noem ze allemaal maar op. Laten we hopen dat deze auto's bewaard en gekoesterd worden.