Gisteren opende het Concorso d'Eleganza Villa d'Este met de presentatie van de Mini Superleggera Vision. Deze schijnbaar klassieke roadster wordt elektrisch aangedreven. Hij mag eruit zien als een klassieke Britse tweezitter, er is wat Italiaanse flair toegevoegd. 

De conceptcar is ontworpen in samenwerking met Touring Superleggera. Deze carrosseriebouwer uit Milaan, iets ten zuiden van het klassiekerevenement aan het Comomeer, is gespecialiseerd in het handmatig vouwen van metaalplaten uit een stuk. Dat vakmanschap is terug te zien in het interieur, waar bijvoorbeeld het dashboard van onbehandeld aluminium is.

De elegante tweezitter heeft een aantal design tweaks zoals de vin achterop de auto en de Union Jack (Britse vlag) die weergegeven is in de deuren en lichtunits achteraan. Zulke ontwerpgrapjes vragen echter niet om aandacht, het minimalistische ontwerp overheerst. Hoofdontwerper Anders Warming van Mini zegt: "De Mini Superleggera Vision vereeuwigt hoe de klassieke Mini 55 jaar geleden begon: reductie tot het essentiële." Zijn collega bij Touring Superleggera vult aan dat dit ten goede komt aan de prestaties, maar helaas blijft het gissen wat die zijn.

Vereeuwiging van de klassieke Mini 55 jaar geleden: reductie tot het essentiële.

De open conceptcar heeft uitgebalanceerde proporties, met een lange motorkap, grote wielbasis en korte overhangen. De passagierscabine is ten opzichte van de wielen ietwat naar achteren geplaatst. Mini-designkenmerken zoals de ronde koplampen en hexagonale grille worden aangevuld met klassieke, sportieve aspecten waaronder de mooi ronde wielkasten. Her en der ontdek je een moderne twist. Zo is de front splitter van carbon. De strepen op de motorkap zijn in 3D uitgevoerd. Karakteristiek voor Touring is de vouwlijn opzij. 

En die mooie blauw metallic lak? Dat is Como Blue, speciaal ontworpen voor het jaarlijkse concours. Het 'bijna vloeibare' effect weerspiegelt het water waaraan dit pareltje en andere exclusieve auto's dit weekend tentoongesteld staan.