2.0 TDI Volkswagen

Volkswagen heeft een nieuwe dieselmotor met 271 pk onthuld. Het gaat om een doorontwikkeling van de huidige 2.0 TDI biturbomotor. Behalve krachtiger is de nieuwe motor met elektrische turbo ook zuiniger.

Volkswagen heeft een nieuwe 2,0 liter TDI dieselmotor gepresenteerd. Deze nieuwe viercilinder heeft een vermogen van maar liefst 271 pk, mede dankzij een elektrische turbo. Dat is ruim 30 pk meer dan de motor waar hij vanaf geleid is, de 240 pk sterke 2.0 biturbomotor die in de nieuwe Passat komt te liggen.

Het nieuwe blok is een doorontwikkeling van de huidige 2.0 viercilinder en moet op termijn de zescilinder diesels gaan vervangen. Dat laatste heeft Volkswagen niet met zoveel woorden gezegd, maar het feit dat de nieuwe motor net zoveel vermogen heeft als de 3.0 V6-dieselmotor in de Touareg zegt genoeg. Volkswagen hoopt met deze nieuwe motoren te voldoen aan de strenge emissie-eisen die in Europa gelden vanaf 2020. De nieuwe krachtbron is alleen al 14 procent zuiniger dan de huidige 2.0. In vergelijking met de zescilinder zal het verschil nog groter zijn.

De 271 pk sterke motor kan vanaf 2016 - dan zal 'ie ongeveer op de markt komen - ook gekoppeld worden aan de nieuwe tientraps automaat die het merk op dit moment ontwikkelt. De nieuwe DSG-automaat, die het merk eerder al aangkondigde, moet straks aan een brede range van motoren gekoppeld kunnen worden.