EuroNCAP heeft de Citroën C4 Cactus, Mercedes-Benz V-Klasse en Nissan X-Trail getest op botsveiligheid. Die laatste twee halen de maximale score van 5 sterren.

De nieuwe botsproefresultaten zijn binnen. EuroNCAP heeft de scores van de Citroën C4 Cactus, Mercedes-Benz V-Klasse en Nissan X-Trail bekend gemaakt. De Mercedes-Benz en Nissan halen de maximale score van vijf sterren, de Citroën komt tot vier.

De Citroën C4 Cactus laat het vooral liggen door het ontbreken van actieve veiligheidssystemen, zoals voetgangersdetectie of rijbaanassistentie. De daadwerkelijke scores van de crashtest zijn namelijk goed, maar EuroNCAP telt ook de aanwezigheid van dergelijke systemen mee in de scores. De Cactus haalt een score van 82 procent op het onderdeel inzittendenveiligheid, 79 procent bij kindveiligheid en 80 procent bij voetgangersveiligheid. Die laatste waarde is de beste van de drie geteste auto’s.

De Mercedes-Benz V-Klasse laat zien dat deze luxe personenbus ook op het gebied van veiligheid een personenauto is en geen bedrijfswagen. De V-Klasse haalt de hoogste gemiddelde score van de drie geteste modellen met beoordelingen van 93, 87, 67 en 85 procent bij de onderdelen inzittendenveiligheid, bescherming van kinderen, voetgangersvriendelijkheid en actieve veiligheidssytemen.

De Nissan X-Trail haalt zoals verwacht ook vijf sterren en dankt die score aan een goede volwassenberscherming (86 procent) en kindveiligheid (82 procent) en veel actieve veiligheidssystemen (75 procent).

De volledige scores per model en een korte toelichting zijn te bekijken op de website van EuroNCAP