Huidige leaserijders blijven profiteren van lage bijtelling

Bestaande leasecontracten blijven geldig als de bijtellingsregels veranderen na 2015. Hoe die regels eruit gaan zien wordt binnenkort bekend gemaakt.

Bestaande leasecontracten worden gespaard bij de invoering van nieuwe bijtellingsregels. Dus wat de nieuwe regels ook inhouden, alle bestaande leaserijders blijven profiteren van hun huidige bijtelling voor de duur van het leasecontract. Dat heeft staatssecretaris Eric Wiebes gezegd tegen RTL Z.

De huidige regels gaan op de schop. Ze zijn volgens Wiebes moeilijk uitvoerbaar en marktverstorend. Daarnaast noemt hij het huidige systeem met lage bijtelling voor relatief schone auto’s ‘een dure manier van vergroenen’. In de nieuwe regels, die dus op 1 januari 2016 van kracht worden, groeien de bijtellingstarieven meer naar elkaar en zijn ze minder CO2-afhankelijk. Ook komen er minder tarieven, nu zijn er nog vijf categorieën (4, 7, 14, 20 en 25 procent bijtelling).

De nieuwe regels romdom bijtelling en andere autobelastingen, zoals BPM en wegenbelasting, komen in de zogenaamde Autobrief 2 te staan, die ‘binnenkort’ naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Dat gebeurt in ieder geval nog dit jaar.