Komt er einde aan de lage bijtelling voor plug-in hybrides? (foto: ElaadNL)

Het langverwachte nieuwe plan voor de autobelastingen is uitgesteld tot medio 2015 en wordt pas in 2017 van kracht. Daarom komt staatssecretaris Eric Wiebes met een tussenoplossing voor 2016.

De langverwachte Autobrief 2, met daarin de autobelastingplannen voor de komende jaren, verschijnt niet meer dit jaar. De nieuwe regels rondom de bijtelling, BPM en wegenbelasting worden pas in de loop van 2015 duidelijk, samen met de herziening van het hele belastingstelsel. Dat betekent dat er een tijdelijke oplossing komt voor ‘tussenjaar’ 2016, want de huidige bijtellingsregels- en BPM-regels lopen eind 2015 af.

Wiebes komt op korte termijn met de plannen voor 2016. Waarschijnlijk vinden er geen grote wijzigingen plaats in de bijtellingscategorieën, al is de staatssecretaris wel van mening dat de huidige indeling met 4, 7, 14, 20 en 25 procent bijtelling marktverstorend werkt. Aan de BPM zal waarschijnlijk nog niet gesleuteld worden, dat gebeurt pas na 2016.

Over de nieuwe langetermijnplannen voor de autobelastingen wordt al onderhandeld tussen de staatssecretaris en branche- en consumentenorganisaties. De afbouw van de BPM en het afvlakken van de huidige stimuleringsmaatregelen lijken de belangrijkste wijzigingen te gaan worden.