Eric Wiebes

De VVD is tegen de nieuwe bijtellingsplannen van zijn eigen staatssecretaris Eric Wiebes. De partij vindt de voorstellen veel te ver gaan en dat leaserijders te veel benadeeld worden.

De nota van wijziging die staatssecretaris Eric Wiebes naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over de autobelastingplannen van 2016 lijkt allesbehalve een formaliteit te worden. Het verzet van belangenorganisaties is ingecalculeerd, maar nu keert Wiebes' eigen partij VVD zich tegen het voorstel.

In het plan van Wiebes krijgen alleen zuinige plug-in hybrides en elektrische auto’s nog korting op de bijtelling. Dat betekent dat heel veel leaserijders die in 2016 een nieuwe lease-auto mogen uitkiezen er flink op achteruit gaan. De VVD vindt het plan van Wiebes te ver gaan. De partij is van mening dat teveel leaserijders er straks op achteruit gaan, terwijl elektrische auto’s teveel bevoordeeld worden.

Eerder al spraken diverse brancheorganisaties hun ongenoegen uit over de bijtellingsplannen. Bovag heeft zelfs een alternatief plan naar de Tweede Kamer gestuurd. Ook uit de milieuhoek kwamen klachten, Milieudefensie vindt de plannen ‘kortzichtig’.

De Tweede Kamer praat vandaag over het voorstel van Wiebes.