Toyota Yaris heeft in 2016 wél een lage bijtelling

Het kabinet werkt aan een aanpassing van het autobelastingplan 2016. Er komt een extra bijtellingscategorie van 22 procent, waardoor meer auto’s korting op de bijtelling krijgen.

Staatssecretaris Wiebes moet buigen. De Telegraaf meldt dat er een aangepast voorstel voor de bijtelling in 2016 onderweg is. In het oorspronkelijke plan was sprake van een forse lastenverzwaring, omdat voor bijna alle auto’s 25 procent bijtelling betaald zou moeten worden. Het kwam Wiebes op een storm van kritiek te staan, niet alleen van branche-organisaties maar ook van zijn eigen partij VVD.

Nu werken VVD en PvdA aan een aangepast voorstel, waarin een extra bijtellingcategorie wordt opgenomen van 22 procent. Daardoor komt de CO2-grens voor 25 bijtelling verder te liggen en zijn er meer auto’s die met lagere bijtelling zijn te verkrijgen. De marges zijn klein, want de bijtellingsregeling moet de doelen die zijn gesteld in het energie-akkoord niet in de weg staan.

Het lijkt erop dat de aanpassing in grote lijnen overeenkomt met het alternatieve plan van branche-organisaties Bovag, Rai Vereniging en VNA. Die stellen voor om de grens voor 25 procent bijtelling op te schuiven en de categorie van auto’s met 20 procent bijtelling groter te maken.