Mercedes-Benz GLA

Van acht door EuroNCAP geteste auto's behaalt alleen de Mercedes-Benz GLA de maximale score van vijf sterren. De bedrijfswagens komen niet verder dan drie sterren, de nieuwe generatie stadsauto's halen er vier.

Veiligheidsinstituut EuroNCAP heeft acht modellen laten crashen om te testen hoe veilig ze zijn. De Mercedes-Benz GLA behaalt de maximale score van vijf sterren. Dat dankt de SUV aan de sterke waardering (respectievelijk 96 en 88 procent) op het gebied van bestuurders- en passagiers- (kind-)veiligheid. Ook met whiplash-bescherming zit het wel goed in de GLA. 

De Renault Twingo scoort net zo goed als de GLA op voetgangersbescherming maar faalt jammerlijk bij het beschermen van de nek in geval van whiplash. De Twingo en de andere stadsauto's Toyota Aygo, Peugeot 108 en Citroën C1 behalen alle vier sterren. Dat is meer dan de vorige generaties van deze modellen; de Aygo-C1-107 drieling behaalde toen slechts drie sterren, ondanks de toen nog mildere beoordeling. 

Alle geteste stadsauto's scoren slecht op aanwezige veiligheidssystemen. Onder de nieuwe regels betekent dat: wel een Elektronisch Stabiliteitsprogramma (ESP), diverse airbags voor de inzittenden voorin plus kleinere zaken als een gordel-waarschuwingssysteem. Maar geavanceerde systemen zoals bij de Mercedes GLA (botspreventie, dode hoekmonitor, Lane Support enzovoort) ontbreken. 

EuroNCAP heeft ook drie bedrijfswagens tegen de muur gezet. Dat zijn de zustermodellen Citroën Berlingo en Peugeot Partner; plus de Nissan e-NV200, de elektrische bestelwagenvariant van de Evalia. Die laatste presteert bar slecht als het gaat om veiligheidssystemen en whiplash, de andere bedrijfsmodellen hebben daarvoor eveneens ondermaatse cijfers. Daarnaast is de voetgangersbescherming aan de magere kant. Genoeg werk nog aan de winkel dus, voor autofabrikanten.

Botsproeven EuroNCAP 3 september 2014
5 sterren 4 sterren 3 sterren
Mercedes-Benz GLA Renault Twingo Citroën Berlingo *
Peugeot 108 Peugeot Partner *
Citroën C1  Nissan e-NV200 *
Toyota Aygo
Bekijk gedetailleerde resultaten

* bedrijfswagen