Mercedes-Benz heeft een plug-in hybride offensief aangekondigd. Het wil uiterlijk 2017 tien nieuwe stekkerhybrides in de showroom hebben staan. De techniek is al beschikbaar.

Vorige maand nam Mercedes-Benz de S500 Plug-in Hybrid in de verkoop. Met een verbruik van 1 op 35 en 14 procent bijtelling (want slechts 65 g/km CO2-uitstoot) is dat - in ieder geval op papier - natuurlijk een aantrekkelijk model voor milieu- en belastingbewuste premiumrijders. Daar laat Mercedes het niet bij de S500.

Thomas Weber, topman Research & Development bij moederbedrijf Daimler, heeft gezegd dat het Duitse merk tien nieuwe plug-in hybride modellen wil introduceren in de jaren tot en met 2017. Niet alleen de Mercedes-Benz 'kernseries, de C-, E- en S-Klasse, maar ook een aantal SUV-modellen' komen eraan met hybride aandrijflijn. Weber zei dit tijdens een Duits evenement waar de S500-stekkerhybride werd getoond. 

Het merk wil iedere vier maanden met een nieuwe plug-in komen. Dat is mogelijk omdat het benodigde platform er al is: de modulaire basis van de S500 Plug-in Hybrid is geschikt voor alle modellen met achterwielaandrijving en 4Matic-vierwielaandrijving, 'van de C-Klasse tot alles erboven'. De hybride techniek kan naar wens worden gecombineerd met benzine- of dieselmotoren, 'te starten met onze vier- en zescilinders'. 

Wireless opladen plug-in hybride

Naar verwachting zal nu eerst de C-Klasse als plug-in hybride verschijnen. Als die wordt opgebouwd uit een 2,0 liter viercilinder benzinemotor met turbo plus elektromotor, dan moet het (theoretisch) verbruik de 2,0 l/100 km naderen en de CO2-emissie op dan 50 gram uitkomen. Volgend jaar worden de GLC-Klasse (voorheen GLK) en E-Klasse als stekkerhybride verwacht. 

Toekomst: unplugged

De 'compacte' Mercedes-modellen (de A-, B-, GLA- en CLA-klassen) zijn dan wel voorwielaangedreven maar ook dat hoeft geen probleem te zijn. Weber: "Ons modulaire systeem maakt ook een voorwielaangedreven plug-in hybride mogelijk." Tegen die tijd hoopt Daimler het draadloze inductie-oplaadsysteem klaar te hebben. Alles wat je dan hoeft te doen om de accu op te laden is je Mercedes boven de oplaadmat te plaatsen.