Bentley zelf noemt de nieuwe variant van het vlaggenschip Mulsanne "'s werelds snelste ultra-luxe rij-ervaring". Geen topmodel voor op de runway dus, maar voor op de speedway. 

Bentley introduceert een tweede variant van het topmodel Mulsanne, de Speed. De 5,58 meter lange limousine kan vanuit stilstand binnen 4,9 seconden op 100 km/u zitten - en doorgaan tot 305 km/u. 

Daarvoor is de 6,75 liter twinturbo V8-motor fiks herzien. Het verbrandingsproces is verbeterd, er is een nieuw variabel kleptiming-systeem gemonteerd en ook de turbo is geoptimaliseerd. Met ook nog een opnieuw gekalibreerde ZF 8-traps automaat is het enorme koppel van 1.100 Nm al beschikbaar vanaf 1.750 tpm. Bovendien biedt de Mulsanne Speed een 'S-modus' waarmee de motor altijd boven de 2.000 tpm blijft draaien. Dat betekent dat de turbo's altijd klaarstaan om extra vermogen te leveren.  

Ook het cilinder de-activeringssysteem is aangepast. De overgang tussen vier en acht cilinders verloopt daardoor soepeler. De V8-motor voldoet inmiddels aan de EU6-norm voor uitlaatgassen. De vernieuwde motor, die ook beschikbaar komt voor de reguliere Mulsanne, stoot 13 procent minder CO2 uit. Daarmee kom je 80 km verder dan voorheen, aldus de fabrikant, maar dan zul je toch flink wat van de 530 paardenkrachten 'op stal' moeten laten staan.  

Bentley Mulsanne Speed

Ook luxe toevoegingen

Naast (nog meer) technische aanpassingen zijn er voor de Mulsanne Speed nieuwe uitrustingsfeatures opgenomen in het assortiment, die eveneens verkrijgbaar zullen zijn voor de gewone Mulsanne. Er zijn vier nieuwe lakkleuren: Spectre (zwart met 'verborgen kleuren'), Candy Red, goud-achtig Camel en Marlin (waterkleurig blauw-groen). Onderdelen als de grille, bumper en lichtunits kunnen nu een donkerkleurige afwerking krijgen. 

Voor het interieur is een nieuwe two-tone ledercombinatie samengesteld. Pianozwarte panelen kunnen in de Mulsanne Speed ingelegd worden met handgemaakte carbon-elementen. Het pakket Mulliner Diver Specification is standaard op de nieuwe Mulsanne. Infotainment-apparatuur is volop beschikbaar voor de snelle limousine, inclusief 'on-board wifi'. Meer details zie je op bijgevoegde foto's.

Na het publieksdebuut op de autoshow van Parijs arriveert de Bentley Mulsanne Speed deze winter in de showrooms. Dan volgt ook de prijs.