Kilometerteller

De RDW, dat de informatie over kilometerstanden van alle auto’s in Nederland beheert, gaat eigenaren van auto’s waarbij een kilometertrendbreuk is geconstateerd voortaan een brief sturen.

RDW zet de strijd tegen valse kilometerstanden voort. De Rijksdienst voor het Wegverkeer gaat de eigenaar van een auto een brief sturen zodra er een trendbreuk is geconstateerd, bijvoorbeeld nadat de auto naar de garage is geweest voor onderhoud. Bedrijven moeten de kilometerstand van een auto bij elke reparatie van meer dan 150 euro doorgeven aan de RDW.

Dat er een trendbreuk wordt geconstateerd hoeft niet te komen door het (illegaal) terugzetten van de teller. Het kan zijn dat de eigenaar de auto daadwerkelijk veel minder is gaan gebruiken. De RDW wijst eigenaren van auto’s met een uitzonderlijke trendbreuk erop dat dit gevolgen kan hebben voor de waarde van de auto. Bij een trendbreuk krijgt de auto namelijk geen volledig Tellerrapport, die aangeeft dat de tellerstand logisch verklaarbaar is.

Ook is het nu mogelijk voor een autobedrijf om de kilometerstand te corrigeren als een medewerker deze fout heeft ingevuld. Het systeem geeft dan direct een melding. Op die manier wordt voorkomen dat er foute gegevens over de auto in het systeem komen te staan.