De Volkswagen-dealers kunnen de dranghekken alvast uit de kast halen. De Passat GTE met 7 procent bijtelling komt eraan. Hij verschijnt ook als Variant.

Volkswagen had ‘m bij de onthulling van de nieuwe Passat al aangekondigd: de plug-in hybride met 7 procent bijtelling. Nu krijgen we ook de foto’s en belangrijkste informatie van de auto die volgend jaar de Nederlandse leasemarkt op z’n kop gaat zetten.

We beginnen met het belangrijkste nieuws, naast de 7 procent bijtelling. Dat is namelijk dat de Passat GTE er niet alleen als sedan komt, maar ook als ruime Variant. Beide versies hebben dezelfde aandrijflijn als de Golf GTE, maar met 14 pk meer vermogen. De Passat GTE heeft dus 218 pk en een koppel van 400 Nm, goed voor en 0-100 sprintje in minder dan 8 seconden en een topsnelheid van 220 km/u. In de volledig elektrische modus is de snelheid begrensd op 130 km/u.

De Passat GTE start altijd in de elektrische modus, tenzij het te koud is. De elektrische range is maximaal 50 kilometer en als je vaak genoeg oplaadt is een verbruik van 2 l/100 km mogelijk (1 op 50). De CO2-uitstoot van 45 g/km is goed voor de zo geliefde 7 procent bijtelling. De GTE heeft vier rijmodi: E-Mode (elektrisch), Hybrid (automatisch), Battery Charge (om de accu’s bij te laden) en GTE (sportief). Opladen kan via de aansluiting die verstopt zit in de grille (foto 5).

De GTE is herkenbaar aan de C-vormige led-dagrijverlichting, blauwe accenten in de grille en de iets gladdere bumpers, die zorgen voor een betere aerodynamica. Volkswagen voorziet elke GTE van volledige led-verlichting, een regensensor, uitgebreid infotainmentsysteem met 6,5 inch beeldscherm, 17 inch lichtmetalen wielen, parkeerhulp en een uitgebreid pakket actieve veiligheidssystemen.

Prijzen zijn nog niet bekend, de auto wordt pas in de tweede helft van 2015 leverbaar. Reken maar dat de Volkswagen-importeur ervoor zal zorgen dat er zoveel mogelijk auto’s deze kant op kunnen komen.  

Update 6 februari 2015

Volkswagen start met de voorinschrijving van de Passat GTE. De verkoop begint in mei en de levering in september.