Premier Rutte heeft donderdag de AutoRai 2015 geopend. Tien dagen lang tonen autofabrikanten hun nieuwste modellen in Amsterdam. Wij waren er direct bij, om de premières en belangrijkste nieuwe auto's voor je vast te leggen. Kom hiermee alvast in de stemming voor een bezoekje. 

De Opel Adam Rocks S, een mix tussen de ruige Adam Rocks en de snelle S, beleeft z'n werelddebuut op de Amsterdamse Rai. Nog belangrijker wellicht is Opels nieuwe stadsauto Karl, die voor het eerst door het grote publiek te zien is. Een belangrijke primeur voor ondernemers is de nieuwe Volkswagen Transporter. Zakelijke rijders vinden in hal 8 van de Rai alle bijtellingsknallers bij elkaar: onder meer de vernieuwde Toyota Auris, de nieuwe Skoda Superb, de Tesla Model S en de Volkswagen Passat GTE Variant.

Liefhebbers van Britse (sport)auto's komen goed aan hun trekken. Noble, Zenos en McLaren zijn allen aanwezig met bijzondere primeurs. De McLaren 570S heeft fraaie koolstofvezel details, prachtige wielen en een ontwerp dat indruk maakt. Natuurlijk trekken ook andere supercars de nodige aandacht. Porsche heeft speciaal voor Nederland de 911 Targa 4S Exclusive Edition uitgebracht. 

Porsche 911 Targa 4S Exclusive Edition

Cross-overs

Op de AutoRai zijn vier grote SUV’s voor het eerst in Nederland te bewonderen: de Mercedes-Benz GLE, de Volvo XC90, de Audi Q7 en de BMW X5 PHEV. Maar ook hal 1, met compacte cross-overs en MPV's, is de moeite van het bezoeken waard. Loop in ieder geval langs de Renault-stand, waar je de nieuwe Kadjar en Espace te zien krijgt. De Edge en S-Max zijn Fords Nederlandse premières en dan is er ook nog de Hyundai Tucson, de opvolger van de ix35. Hal 1 is tevens de basis van de Japanse merken, denk aan de nieuwe Mazda CX-3 en Honda HR-V. 

Studiemodellen zijn er natuurlijk ook, de Infiniti Q50 Inspiration Line is zelfs een wereldprimeur. Uit Genève overgevlogen is de Kia Sportspace, de voorbode van de Kia Optima Wagon die later dit jaar onthuld wordt. Nog altijd bijzonder is de Peugeot Exalt met haaienhuid laktextuur. De AutoRai 2015 is, kortom, weer een ouderwetse autobeurs vol glanzende nieuwkomers en bijzondere conceptcars die de moeite van het bezoeken waard is.

Vind alle AutoRai 2015-nieuwtjes bij elkaar. Bekijk ook de fotoreportages die we op de beurs hebben gemaakt. Verder bieden we de nodige bezoekersinformatie.

Smart Forfour 2015

Prijskaartjes

De nieuwe Skoda Superb heeft een vanafprijs van 27.790 euro. Voor zakelijke rijders zijn er versies met 20 procent bijtelling en speciale Businessline-uitvoeringen. Voor zo'n 200 euro meer heb je de Toyota Avensis. Ook de prijzen van de vernieuwde Toyota Auris (met 14 procent bijtelling) en Hyundai i30 en i40 zijn bekendgemaakt. 

Deze week ook op Autokopen.nl

Seat heeft de Alhambra subtiel vernieuwd. We testen deze week de 'stretched limo' stadsauto Smart Forfour. De korte draaicirkel en het opvallende ontwerp maken deze tot een onderscheidende auto in z'n segment.