EuroNCAP heeft de botsproefresultaten bekend gemaakt van de Fiat 500X, Mazda 2, Renault Espace en Suzuki Vitara. Die laatste twee haalden de hoogste score van vijf sterren.

Crashtestorganisatie EuroNCAP heeft vier nieuwe modellen tegen de muur gezet. De Fiat 500X, Mazda 2, Renault Espace en Suzuki Vitara moesten eraan geloven.

De Fiat 500X haalt een score van vier uit vijf sterren. Op het onderdeel inzittendenveiligheid (86 procent) scoort de 500X op alle vlakken adequaat tot goed. De enige aantekening is dat passagiers achterin een verhoogde kans op een whiplash hebben. De kindveiligheid is met een score van 85 procent goed en hetzelfde geldt voor de voetgangersbescherming (74 procent). Het ontbreken van enkele actieve veiligheidssystemen in de standaarduitrusting kost de 500X een ster, verder is de bescherming op vijfsterrenniveau.

De Mazda 2 haalt ook vier sterren, deels om dezelfde reden als de 500X. De Mazda 2 scoort op de meeste onderdelen van bescherming van inzittenden (86 procent) adequaat tot goed. Kanttekening is de slechte whiplashscore voor achterpassagiers. Voorin is de bescherming wel goed. De 2 haalt op het onderdeel kindveiligheid een uitslag van 78 procent, de voetgangersbescherming is goed met een score van 84 procent.

De Renault Espace haalt alle vijf de sterren binnen. De veiligheid voor inzittenden is ook in de Espace adequaat tot goed (82 procent score), alleen het bovenlichaam is bij de zogenaamde paaltest matig beschermd. De whiplashbescherming voorin is goed, achterin matig. Op het onderdeel kindveiligheid haalt de Espace 89 procent, op het onderdeel voetgangersveiligheid 70 procent en er zijn meer dan voldoende actieve veiligheidssystemen aanwezig.

De Suzuki Vitara scoort over de gehele linie het best van de vier geteste auto's. De inzittendenveiligheid is goed (89 procent), de kindveiligheid ook (85 procent) en voor voetgangers is de Vitara relatief vriendelijk (76 procent). De Suzuki heeft voldoende actieve veiligheidssystemen aan boord om zijn goede crashbestendigheid te bekronen met een vijfsterren totaalscore.