Trekauto van het Jaar 2015

Met de vakantie in aantocht heeft de ANWB weer de Trekauto van het Jaar gekozen. Dit keer is het de Volkswagen Golf Sportsvan die onderscheiden wordt.

De ANWB heeft de Volkswagen Golf Sportsvan 1.4 TSI met 150 pk gekozen tot Trekauto van het Jaar 2015. "Hij heeft de stabiliteit van een lagere auto en de ruimte van een MPV", aldus het juryrapport. Verder zou de Golf Sportsvan een 'echte vakantieauto' zijn, met goed zittende stoelen en een grote bagageruimte. Negentien trekauto's zijn beoordeeld door twee jury's, die hun werk onafhankelijk van elkaar uitvoerden.

De ene jury richtte zich op de geschiktheid als vakantieauto. Daarbij kwamen aspecten aan bod zoals het zitcomfort, de bagage-inhoud en het gebruik van de trekhaak. De tweede jury beoordeelde op de DAF-testbaan de rij-eigenschappen zoals stabiliteit, acceleratie en het nemen van hellingen. Uiteindelijk werd geconcludeerd dat de compacte Golf Sportsvan de ruimte biedt van een MPV en deze combineert met de rij-eigenschappen van een lagere auto. 

Kleine auto's worden steeds volwassener en vormen een goed alternatief voor de grotere trekauto's

Naast de algehele winnaar heeft de ANWB ook de topscoorders per segment bekendgemaakt. Onder de compacte trekauto's is dat de Opel Corsa. De ANWB concludeerde dat kleine auto's steeds volwassener worden en een goed alternatief vormen voor de grotere trekauto's. Daarnaast zag de ANWB tijdens deze verkiezingseditie de gevolgen van de jarenlange downsizing trend in motoren. Waar vroeger vier- en zescilinders de dienst uitmaakten in de trekauto's, had ruim 25 procent van de geteste wagens een driecilinder onder de motorkap - zoals de winnende Corsa 1.0. 

De winnaar van vorig jaar, de Peugeot 308, veroverde dit jaar in SW-vorm de eerste plaats van de B-Klasse. Ford scoort met twee modellen, de Mondeo Wagon in de C-Klasse (grote wagens) en de Kuga onder de SUV's. De MPV-klasse wordt natuurlijk door de Golf Sportsvan aangevoerd.