Maar liefst vijftien nieuwe en vernieuwde modellen zijn door EuroNCAP onderworpen aan een crashtest. De resultaten zijn uiteenlopend, van twee tot de maximale vijf sterren.

De nieuwste botsproefresultaten zijn binnen. Maar liefst vijftien auto’s zijn door EuroNCAP tegen de muur gezet, met wisselende resultaten. Alle belangrijke nieuwe modellen scoren de te verwachten vijf sterren, maar twee gefacelifte modellen laten zien dat de crashtestnormen de afgelopen jaren flink zijn aangescherpt.

De nieuwe BMW X1, Infiniti Q30, Jaguars XE en XF, Kia’s Optima en Sportage, Lexus RX, Mercedes-Benz GLC, Opel Astra en Renaults Mégane en Talisman halen de maximale score van vijf sterren. Deze auto’s weten op de vier onderdelen – inzittendenveiligheid, kinderveiligheid, voetgangersbescherming en actieve veiigheidssystemen - goede resultaten te halen. Vooral de Jaguar-modellen en de Mercedes-Benz GLC springen er bovenuit.

Vier sterren zijn er voor de Nissan Navara en Mini Clubman. Die laatste biedt een uitstekende bescherming voor volwassenen, maar laat een aantal punten liggen op het onderdeel kindveiligheid. Voor de Navara is een score van vier sterren segmentconform, deze auto wordt vooral als bedrijfswagen ingezet.

De minst goede resultaten worden gehaald door de twee modellen die al even op de markt zijn en onlangs een opfrisbeurt hebben gehad. De BMW Z4 krijgt drie sterren op het testrapport. Op het onderdeel volwassenenbescherming scoort de roadster redelijk en de voetgangersbescherming is zelfs samen met die van de Q30 de beste van alle nu geteste auto’s. De BMW laat punten liggen op de andere twee onderdelen (actieve veiligheid en bescherming van kinderen). Op dat laatste onderdeel scoort de Lancia Ypsilon goed, maar die biedt bij een frontale botsing niet genoeg weerstand waardoor de inzittenden voorin een verhoogde kans op letsel hebben. Ook op het gebied van actieve veiligheid is de Ypsilon volgens EuroNCAP niet meer bij de tijd. Het model krijgt een totaalscore van twee sterren. 

Crashtestresultaten december 2015
Auto Score
BMW X1 *****
BMW Z4 ***
Infiniti Q30 *****
Jaguar XE *****
Jaguar XF *****
Kia Optima *****
Kia Sportage *****
Lancia Ypsilon **
Lexus RX *****
Mercedes-Benz GLC                        *****
Mini Clubman ****
Nissan Navara ****
Opel Astra *****
Renault Mégane *****
Renault Talisman *****

Bekijk de gedetailleerde resultaten op de website van EuroNCAP.