De wegenbelasting voor plug-in modellen gaat omhoog

Hoeveel wegenbelasting ga je in 2016 betalen? In veel gevallen ben je in 2016 iets meer kwijt dan in 2015, maar er zijn uitzonderingen. Als je in Friesland woont is er goed nieuws.

Voor de meeste autobezitters gaat de wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting in 2016 een klein beetje omhoog. Dit komt doordat de overheid elk jaar een inflatiecorrectie doorvoert en die zal in 2016 ongeveer 1 procent zijn. Grote wijzigingen zijn er als je een plug-in hybride met een CO2-uitstoot van minder dan 50 g/km rijdt of als je in Friesland woont.

Belangrijkste wijzigingen wegenbelasting 2016

  • Inflatiecorrectie (ongeveer 1 procent)
  • Verhogingen/verlagingen van provinciale opcenten
  • Vrijstelling voor plug-in hybrides (CO2 < 50 g/km) vervalt

De hoogte van de wegenbelasting wordt in grote lijnen berekend op basis van het gewicht van de auto, de brandstof en de provincie waar je woont. Daarnaast zijn de leeftijd van de auto en de CO2-uitstoot in sommige gevallen van belang.

Vrijstelling plug-in hybrides vervalt

De belangrijkste wijziging voor 2016 is dat de vrijstelling voor plug-in hybrides (met een CO2-uitstoot van minder dan 50 g/km) komt te vervallen. Het gaat dan om auto’s als de Mitsubishi Outlander PHEV, Opel Ampera en Volvo V60 Plug-in. Voor deze modellen gaat een halftarief gelden, maar er wordt er bij de berekening van het tarief 125 kilogram gewichtscorrectie doorgevoerd. Deze ‘gewichtskorting’ geldt voor alle hybrides en is bedoeld om het hogere gewicht van een hybride, veroorzaakt door de accu’s, te compenseren. Volledige vrijstelling blijft in 2016 gelden voor elektrische auto’s.

Friesland verlaagt opcenten

De wegenbelasting bestaat uit een rijksdeel en de provinciale opcenten. Dat laatste deel is een percentage van het rijkstarief en wordt door de provincies geïnd. De opcenten gaan in 2016 voor alle provincies  gemiddeld met 2,6 procent omlaag, maar die daling wordt vooral veroorzaakt door de grote belastingverlaging in de provincie Friesland. Het tarief van de opcenten gaat daar met bijna 27 procent omlaag. Ook in Zuid-Holland (min 3,2 procent) en Gelderland (min 0,7 procent) gaat er iets af. Bij de andere provincies blijft het bedrag gelijk of is er een lichte stijging.

Wijzigingen opcenten provincies
Friesland - 26,9%
Zuid Holland - 3,2%
Gelderland - 0,7%
Groningen + 0,6%
Flevoland + 1,0%
Utrecht + 1,9%
Overige provincies                    + 0%

Bron: CBS

Inwoners van Drenthe en Zuid-Holland betalen het grootste percentage opcenten in 2016, namelijk 92 procent. In Noord-Holland is het tarief met 67,9 procent het laagst.

Oldtimers

Voor oldtimersbezitters verandert er in 2016 niks. De vrijstelling voor benzine-auto’s van meer dan 40 jaar oud blijft, mits ze in de wintermaanden niet gebruikt worden. Voor benzineauto’s van bouwjaar 1987 of ouder geldt een overgangsregeling met een kwarttarief totdat ze 40 jaar oud zijn. Diesel- en LPG-auto’s vallen buiten de vrijstellingsregeling.