Toyota wil gedetailleerde wegendata verzamelen door zijn modellen uit te rusten met speciale camera’s. Deze gegevens wil Toyota gebruiken voor het optimaleren van navigatiesystemen en techniek die autonoom rijden mogelijk maakt.

Toyota presenteert volgende maand op de Consumer Electronics Show in Las Vegas het Map Generation System. Het merk wil zijn auto’s uitrusten met speciale camera’s, die de wegsituatie in kaart brengen. De gegevens worden dan gestuurd naar een datacenter van Toyota en verwerkt tot bruikbare weginformatie.

Toyota wil op deze manier precieze en actuele informatie verzamelen over lokale wegsituaties. Je moet dan denken aan wegbelijning, verkeersborden en andere wegkarakteristieken. Deze informatie is niet opgenomen in normale kaarten en verschilt sterk per land, stad en zelfs de plaatselijke situatie.

Toyota wil de gegevens gebruiken voor zijn navigatiesystemen en in de toekomst als basis voor de techniek die autonoom rijden mogelijk maakt. Een zelfrijdende auto kan beter anticiperen op situaties als de exacte informatie over bijvoorbeeld de wegbelijning van een aankomende kruising al van te voren bekend is.