Rijbaanwisselassistent Mercedes-Benz

Mercedes-Benz introduceert in de nieuwe E-Klasse, die volgende maand onthuld wordt, een systeem waarmee de auto zelfstandig van rijbaan kan wisselen. Het is dan mogelijk om semi-automatisch in te halen op de snelweg.

De zelfrijdende auto is weer een stapje dichterbij met de actieve rijbaanwisselassistent van Mercedes-Benz. Het merk komt met een systeem dat de auto vanzelf van rijbaan laat verwisselen. De nieuwe E-Klasse, die volgende maand wordt onthuld, krijgt de primeur. 

De E-Klasse zet bij het langer dan 2 seconden indrukken van de knipperlichtschakelaar de rijbaanwisselactie in gang. Het systeem controleert met sensoren en camera’s of de rijbaan vrij is. Als dat niet binnen 3 seconden het geval is dan wordt de actie niet in gang gezet. Hierdoor wordt de bestuurder gedwongen om zelf te kijken voordat hij het systeem activeert.

De rijbaanwisselassistent moet bij een inhaalactie twee keer worden geactiveerd en haalt dus niet volledig automatisch in. Mercedes-Benz heeft een aanvraag ingediend bij de Europese instanties voor de uitrol van het systeem. In Duitsland heeft het merk al een voorlopige goedkeuring binnen.